SWIFT (BIC): ALBPPLPW

• Akcja psu buda na zimę
Prekursorem zaopatrywania psów w budy była nasza wspólna akcja "Psu buda na zimę" (wtedy we współpracy z Kariną Gajek z SSPZ i Barbarą Wrzyszcz z Fundacji Happy Garden, jeszcze przed ustanowieniem Kastora) zrodzona podczas letniej powodzi w 2010:

Rok 2010 był ciężkim rokiem. Upalnym latem padało tak długo, że Polskę nawiedziła powódź, woda zabrała ludziom dorobek całego życia - a czasem nawet i samo życie. Ratując siebie i najważniejsze dobra, ludzie zapominali o psach; wiele z nich utonęło przywiązanych łańcuchami do bud, nie mając nawet szans na ucieczkę, inne stały przez wiele, wiele dni po brzuch w wodzie, na dachach swoich bud czy nawet budynków, nie mogąc się położyć.

Woda w końcu opadła, ale zostawiła zniszczony, oblepiony mułem, gnijący w upale świat. Niektórzy ludzie wrócili do zrujnowanych domów, inni nie mieli do czego wracać. Wróciły takze psy, część odnalazła swoich właścicieli, inne szukały schronienia u obcych.

Spod mułu ujawnił się obraz tragedii. Wiele wsi zostało doszczętnie zniszczonych, ludzie stracili wszystko, ciała zwierząt leżały na polach, podwórkach lub w chlewach i stodołach, rozkładając  się w upale. W takiej sytuacji, kiedy nie ma gdzie samemu się schronić przed nadchodzącą zimą, nikt nie myślał o psach. Pozostały - jak i część ludzi - bez schronienia.

Właśnie dla tych zwierząt zorganizowaliśmy pierwszą akcję "Psu buda na zimę" - aby wiejskim, łańcuchowym psom ocalałym po powodzi zapewnić schronienie przed nadchodzącymi mrozami. Każdy nowy mieszkaniec budy został wysterylizowany, otrzymał zapas najlepszej karmy (przekazanej przez Hill’s Pet Nutrition), a jego właściciele zobowiązali się otoczyć psa właściwą opieką.

Akcję rozpoczęto jeszcze przed założeniem Fundacji Kastor. Była to inicjatywa kilku osób. Na terenie Tarnobrzegu i okolic działała Fundacja Happy Garden - wyszukiwała psy, dowoziła i składała budy, woziła zwierzęta na sterylizacje i koordynowała wszystkie prace w terenie. Sandomierskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt grzecznościowo użyczyło konta bankowego, aby nie było żadnych wątpliwości co do transparentności finansowej. Wszystkie rozliczenia dotyczące akcji "Psu buda na zimę" prowadziłam na bieżąco na portalu Dogomania. Ja, mieszkając w Dublinie i mając ograniczone możliwości bezpośredniej pomocy w akcji na miejscu, zdobywałam środki na zakup bud i sterylizacje, administrowałam stronę internetową, informowałam o akcji na portalu Facebook oraz ze wszystkimi zaangażowanymi w akcję, wszelkimi możliwymi drogami szukaliśmy sponsorów. Wspólnymi siłami udało się przekazać budy ponad sześćdziesięciu psom i wysterylizowac paredziesiąt psów i suk!
Nowy Rozdział

Podobna akcja będzie kontynuowana w kolejnych latach przez Fundację Kastor. Obejmie nie tylko psy z terenów popowodziowych, lecz także inne wiejskie i miejskie psy oraz koty (sterylizacje), których właściciele nie mają możliwości zapewnienia swoim zwierzętom właściwego schronienia.

A my? Z dziecinną ufnością wierzymy, że z roku na rok będzie coraz mniej psów potrzebujących naszej pomocy. Dopóki jednak będą, dopóty będziemy uparcie nieść im pomoc i ratować kolejne skulone, zmarznięte psie życia.

Jeśli zechcą Państwo dołączyć do naszej akcji zapewnienia ciepłych bud psom wiejskim - tym zaniedbanym, uwiązanym na metrowych, ciężkich, krowich łańcuchach umocowanych do gołej ziemi lub kilku desek – zapraszamy do naszej akcji Buda.

Gotowe budy (podwójnie ocieplane i z kurtynką osłaniającą wejście) można także zamówić przez sklep internetowy Newzooland, i skierować bezpośrednio do potrzebujących psów (prosimy wówczas o kontakt w celu ustalenia najbiedniejszych psich kandydatów oraz koordynacji dostawy budy do miejsca ich zamieszkania).

Można też przekazać darowiznę - z dopiskiem: akcja buda - na rzecz zakupu budy lub jej części. Kilka osób, wpłacając po parę zł, może stać się sponsorami całej budy, kiedy zastanie uzbierana pełna kwota na jej zakup.

Numer konta do przekazania pomocy finansowej:

IBAN: PL   12 2490 0005 0000 4530 3976 3755

Kod BIC (SWIFT):  ALBPPLPW

Za każdą złotówkę podarowaną na zakup psiej budy dziękujemy w imieniu psiaków, które nie staną się ofiarami mrozów w nadchodzącej zimie!!!

Wszystkie dary są rozliczane w dziale Sprawozdania pod konkretną akcją. Link do szczegółowych rozliczeń: Akcja Buda rozliczenia.